Påbygging til generell studiekompetanse

Nytt tilbud fra skoleåret 2018/19 er vg3 påbygging til generell studiekompetanse på Meløy videregående skole studiested Ørnes

Bygg Ørnes - Klikk for stort bilde Dagfinn Kolberg

Disse kan ta påbygging:

• Elever og andre ungdommer som fullfører vg2 innenfor yrkesfaglig utdanningsprogram
  • De som har et fagbrev eller som fullfører fagbrev våren 2018
  • Lærlinger som ønsker påbygging må ha bestått fagprøve før 2.gangs inntaket i juli

Påbygging til generell studiekompetanse (PBPBY3)

Elevene har fullført og bestått vg1 og vg2 fra et yrkesfaglig utdanningsprogram

30 timer undervisning (841 årstimer), fordelt på følgende fag:

10 timer norsk

5 timer historie

5 timer matematiikk

2 timer kroppsøving

3 timer naturfag

5 timer programfag (faget hentes fra studiespesialisering)

Påbygging til generell studiekompetanse etter oppnådd yrkeskompetanse (PBPBY4 –fag for studiekompetanse)

Denne organiseringa er for elever som har oppnådd yrkeskompetanse, dvs som har et fagbrev eller holder på med et fagbrev

23 timer undervisning  (645 årstimer), fordelt på følgende fag:

10 timer norsk

5 timer historie

5 timer matematikk

3 timer naturfag

Generell studiekompetanse

Alle som gjennomfører Studiespesialisering, Idrettsfag eller Påbygningsår (VG3) får generell studiekompetanse. Generell studiekompetanse kreves vanligvis for videre studier ved høgskoler og universiteter.

Spesiell studiekompetanse

Noen utdanninger krever spesiell studiekompetanse i tillegg til generell studiekompetanse. Dette gjelder blant annet studier til ingeniør, tannlege, veterinær, lege - eller om du ønsker å studere realfag på høgskole- eller universitetsnivå. For å få spesiell studiekompetanse må du ha matematikk samt andre fag innen programområdet realfag. Det kan være i fysikk, kjemi eller biologi.

Spesielle opptakskrav til høyere utdanning

Noen utdannelser krever spesielle fag. Se mer på Samordna opptak. Enkelte studier krever spesiell studiekompetanse. Det vil si at det er noen krav i tillegg til generell studiekompetanse.Kravene kan være ekstra fag, en poengsum for inntak (eks. lærerutdanning) eller et karakterkrav i et gitt fag.