Tur til MIND senteret

«Trafikksikkerhet skal ha mennesket i sentrum – hele tiden»

Navnet MIND er et engelsk ord som beskriver den grunnleggende tanken i arbeidet med å bevisstgjøre unge trafikanter i forhold til deres atferd og holdninger. Primærmålgruppa er elever i videregående skole, fordi denne aldersgruppa er desidert mest utsatt for ulykker.

Henning - Klikk for stort bilde

Meløy videregående skole prioriterer hver år trafikkopplæring for sine Vg2 elever og har fått gode tilbakemeldinger på opplegget MIND senteret og Bratten aktivitetspark har for ungdom.

Tidlig om morgenen den 15.november reiste 20 elever med buss til Bodø og MIND senteret. De ble tatt imot av fire ansatte som skulle følge dem gjennom dagen. Mobiltelefoner ble levert og låst inn i små skap. Deretter ble elevene delt opp i tre grupper.

Hinderløype

På den første stasjonen skulle de gå igjennom en liten hinderløype og løse enkle oppgaver. Det viste seg å bli ganske krevende når de skulle utføres med alkoholbriller som hadde en visuell promille på 0,8 %.

Brillene ga en følelse av hva rusmidler gjør med kroppen og hvordan sansene og motorikken blir påvirket.

Swich-tasking

Hva skjer når man skal gjøre flere ting samtidig?
Er det alltid så enkelt å kjøre bil og samtidig svare på meldingen som kommer inn på telefonen ? Eleven som testet ut spillkonsollen hadde dagen i forveien kjørt opp til sertifikat. I begynnelsen av kjøringen gikk det rolig og fint på den svingete landeveien. Etter hvert som hastigheten økte og melding fra kursholderen tikket inn, så vi at konsentrasjonen ble endret. Fokuset ble flyttet fra bilkjøringen og over til mobiltelefonen. Det endte med at eleven vår kjørte av veien. Selv om dette bare var et tv-spill er det holdningsskapende å få prøve ut hvor lite som skal til før det går galt.

Ulykken
I den siste delen får de se en film med ungdommer som er involvert i en ulykke. Etter filmen ble det i plenum diskutert hva de så, hvordan de opplevde filmen og hvor viktig det er å ta vare på hverandre.

MIND senteret
Det ble en lærerik dag som vi håper bidrar til tryggere trafikanter i fremtiden. Vi vil takke
MIND senteret for at vi fikk lov å følge deres opplæring en regnfull dag i november.