Stipend-elever i Brüssel

Vg3- elevene Maria Myrvoll (18) og Nathalie Andersen (18) er svært fornøyde med at de fikk muligheten til å besøke Nord-Norges Europakontor i Brüssel i januar.

Klikk for stort bilde

Vi har vokst på dette, sier Maria og Nathalie, som er både stolte og glade for at de fikk denne muligheten, på stipend fra Meløy Videregående skole. Denne uka holdt de åpen forelesning på studiested Ørnes, om sine opplevelser i den europeiske unionens hovedstad. Beskjeden til medelever krystallklar: Søk samfunnsfagstipend til neste år!

Ga mersmak

Stipendordningen ble etablert i 2018 og er et stimuleringstiltak for elever på studiespesialisering som velger samfunnsfag og politikk i sin fagkrets. Med Maria og Nathalie har totalt seks elever fra studiested Ørnes vært i Brüssel for å lære mer om Nord-Norges forhold til EU. Og skal vi tro de to engasjerte jentene, ga oppholdet mersmak:
- Å møte mange forskjellige mennesker fra flere ulike land var utrolig spennende!  Av natur er jeg kanskje ikke så veldig «frampå» og en som snakker veldig mye. Så for meg ble turen også en stor personlig utfordring, som jeg kjenner jeg har vokst mye på, sier Maria.
Også Nathalie innrømmer at det knyttet seg mye spenning til det å skulle forlate det trygge klasserommet på Ørnes, til fordel for et europeisk maktsentrum der store, internasjonale spørsmål blir drøftet og avgjort.

Muligheter

Mottakelsen vi fikk på Europakontoret var svært bra. De ansatte var forståelsesfulle, flinke til å forklare og svært opptatte av at vi skulle forstå. Det trygget oss veldig, forteller Nathalie og legger til at kontakten med kontorets traineer ble særlig nær.
- Kunne dere mye om EU fra før?
- En del har vi jo jobbet med gjennom fagene på skolen. Men fokuset, som denne uka ble rettet mot Nord-Norges muligheter til å påvirke politiske beslutninger og utnytte handlingsrommet i etterkant, var nytt og veldig spennende, sier Maria engasjert.
Under foredraget på skolen fikk jentene anledning til å fortelle om de ulike EU-programmene som Norge, til tross for at vi står utenfor EU, kan trekke veksel på.
- Slike internasjonale samarbeid kan bli svært viktig, ikke minst for å knytte nettverk, sier Nathalie og nevner Bodøs status som europeisk kulturhovedstad i 2024 som eksempel.

Unikt

Det etablerte samarbeidet med Nord-Norges Europakontor i Brüssel er Meløy videregående skole alene om å ha blant de nordligste fylkene. Det synes både jentene og fagleder Monica Rosting ved Meløy videregående skole er stas.
- Vi ser at stipendordninga er en motivasjon til å velge samfunnsfagene, og skolen er svært fornøyd med programmet som blir lagt opp for våre elever fra kontorets side, sier Rosting.
Selv ser Maria og Nathalie at den nye innsikten de fikk gjennom besøket i Brüssel kan være relevant i forhold til kommende eksamener.
- Ikke minst har det økt vår forståelse for internasjonalt samarbeid. Vi angrer ikke et sekund på at vi dro. Du vokser ved å utfordre deg selv, og lærer enormt mye underveis. Så søk til neste år, dere som har mulighet!

Norge har betydelig påvirkningskraft gjennom EØS-avtalen, fortalte Maria og Nathalie medelever og lærere, da de holdt foredrag om sin reise til Brüssel. I løpet av 45 minutter, ga de tilhørerne kortversjonen av noen av sine spennende opplevelser i EU-hovedstaden.

Sjekk ut denne også

Tekst og foto Anne Mette Meidelsen